Nemoci nehtů

Lomivé nehty


Lomivé nehty, které se štěpí a pomalu rostou, mohou být následkem nedostatečné výživy. Příčina lomivých nehtů je často vrozená. Vzniká z nedostatku proteinu, vitamínů A, C, B, B6. Také se projevuje v poruše štítné žlázy, v anémii (chudokrevností) a v místním porušování nehtové ploténky saponáty a různými chemickými přípravky. Při lomivých nehtech doporučujeme lakovat co nejméně, jelikož je nutné dosti obnovovat nános laku a odlakovač stav nehtů zhoršuje. Je dobré při úporné lomivosti zkontrolovat krevní obraz.



Kvetoucí nehet


Kvetoucí nehet (leukonychie) se projevuje porcelánově bílými skrvnami na ploše nehtu. Vzniká poškozením v místě kořene nehtu při nešetrně prováděné manikúře, účinkem chemikálii, hormonálními poruchami a nedostatkem vitamínů A, C, B, B6.



Plísňová onemocnění nehtu


Plísňová onemocnění (onychomykosis) se na rukou projevuje méně často, než na nohou. Projeví se ztlouštěním a nažloutlou barvou pod volným okrajem nehtu. Nehty postižené plísní je nutno pravidelně ošetřovat. Léčení spočívá v aplikaci protiplísňových mastí či roztoků. Při neučínnosti přistupuje lékař k radikálnímu řešení - ztržení nehtu (ablaci).



Bílé skrvny


Bílé skrvny na nehtech jsou známkou nedostatkem vápníků, zinku, vitamínu B komplexu. Změny vzhledu nehtů mohou být také způsobeny také např. pravidelným předávkováním selenu. Mohou však i vznikat ze stresu či nervozity.