Zarůstání nehtů

Proč některé nehty zarůstají?


Podíl na zarůstání nehtů má morfologická dispozice nehtu, zejména širší nehtová ploténka na palci. Nehet se tak stává cizím tělesem, dráždí a vyvolává zánět. Jiným vyvolávajícím mechanismem bývá často chybné zastřižení nehtu či zastřihávání nehtu hodně do hloubky. Dalšími činiteli jsou mechanický tlak obuvi či neodborně vykonaná klínovitá operace nehtu. Pokud zarůstání nehtů není dědičné, jde potom z velké části i o daň současnému způsobu života, např. nošení módních úzkých bot atd.



Je onemocnění závažné?


Nejedná se o závažné onemocnění, může však vyvolat velmi nepříjemné potíže. Nehtová ploténka zarůstající do postranních nehtových valů bývá často příčinou bakteriální infekce.



Jaké jsou příznaky zarostlých nehtů?


Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci. Ostré okraje nehtu zarůstají do kůže. Častěji jsou postiženy nehty palců dolních končetin, zejména vnitřní strana nehtové ploténky.



Co můžeme udělat sami k zamezení zarůstání nehtů?


Zastřihujte nehty vždy rovně - špičky by měly přerůstat přes bříško prstů tak, aby se nezaoblovaly, mezi nehet a kůži můžete vložit kousek vaty s denní výměnou. Zčervená-li postižené místo, vyčistěte jej peroxidem vodíku. Při velkých bolestech užijte některý z léku k utišení bolesti.



Kdy bychom měli vyhledat lékařskou pomoc?


Když je okolí nehtu začervenalé, oteklé, doprovázené silnými bolestmi a místo hnisá, nehet není možné zastřihnout. Zde již nelze otálet a je nutné okamžitě navštívit lékaře.



Jak se dá zarůstání nehtů léčit popřípadě odstranit?


Nejdříve je nutné léčit příčinu. V dnešní době se nestrhává celá nehtová ploténka, klasické odstranění nehtu často není účinné. Aktuálně sice stržení uleví hlavnímu problému, ale po nějaké době se obvykle stav vrací zpátky. Nejdříve se konzervativně zklidní zánět a potom, pokud je problém menšího rázu, je řešení semikonzervativní - pilovat vrchní okraj nehtu tak, aby se okraje malinko nadzvedly. Druhá možnost spočívá v operačním řešení, tzv. Emmertově klínovité excizi, kdy okraj nehtové ploténky odstraníme a zrušíme růstovou zónu, která nehtovou ploténku v tom místě vytváří, takže nehtová ploténka se opticky zúží a konce tak snadno nezarůstají.



Může se tento problém opakovat?


Po částečném nebo úplném odstranění nehtové ploténky sice dojde rychle ke zhojení rány, avšak během odrůstání nehtu se potíže zpravidla obnoví. Vytvoří-li se však operací přiměřeně široká nehtová ploténka, za současné úpravy postranních valů, k zarůstání již nikdy nedojde. Nemocní se občas vracejí, ale s problémy na neoperované straně prstu nebo s druhým palcem.



Jak těmto obtížím předcházet?


Nehty zastřihávejte rovně a ne příliš krátce. Jsou-li nehty tvrdé, je vhodné je před stříháním ponořit na chvíli do vody. Noste ponožky a obuv správné velikosti, prsty by se měly volně pohybovat. Nohy, zejména nehty na palcích obou nohou, dávají dobrý obrázek o hygieně. Pokud si na nohou způsobíme nesprávným zacházením či nevhodnou obuví problémy, těžko se jich zbavíme. Některé obtíže, jako je zarůstání nehtů, je možno vyléčit i domácím ošetřením. Např. nohy nejprve na nějakou dobu napaříme v teplé vodě, nejlépe s přísadou dezinfekčního roztoku. Potom nůžkami opatrně odstraníme část nehtu, která se vklínila do kůže. Zde lze doporučit přenechat stříhání zarostlého nehtu pedikérovi. Stává se, že nehet zaroste pouze občas jako důsledek špatného stříhání. Zkušenost pedikéra může předejít i návštěvě lékaře. Pokud se rozhodneme tento zákrok učinit sami, stříháme velmi opatrně. Potom postiženou část palce ošetříme, nejlépe antibiotickou mastí. Můžeme si udělat i zábal, který necháme působit přes noc. Každopádně při zarůstajícím nehtu musíme jednat rychle, neboť zarostlý nehet může způsobit i zánět. Rychlý zásah pomůže zmírnit nepříjemnou bolest a omezit chirurgickou intervenci na minimum.



Problémy nepotkají každého


Někteří lidé během svého života nepoznají, co je zarostlý nehet, nehty si stříhají sami a nikdy nenavštívili pedikéra. Mnozí naopak využívají pedikérských služeb pravidelně, jejich péče o nohy je příkladná, a přesto se potýkají se zarůstáním nehtů. Základní prevencí je správná péče o nohy, která zahrnuje i pečlivé stříhání nehtů, preferujte kleštičky na nehty před běžnými nůžkami, stříhejte nehty do rovna a ne příliš nakrátko. Zabráníte tak bolestivému zarůstání nehtů pod kůži.